Category Archives: Sin categoría

Comunicat 20 d’Octubre de 2016

Des de la Plataforma PROU, impulsora de la Iniciativa Legislativa Popular que va desembocar en la llei aprovada pel Parlament de Catalunya en 2010 i que va abolir les corrides de toros a Catalunya, comuniquem:

Que el dia d’avui, sis anys després d’haver aconseguit un avenç tan important a favor de la protecció animal i la no violència a Catalunya, en el sentit del foment de la cultura de pau, el Tribunal Constitucional espanyol decideix que aquesta llei és inconstitucional i ha de quedar sense efecte al·legant motius competencials dèbils i infundats tendents a desposseir competències a les autonomies, i ens imposa així en un vergonyós retorn al passat, l’obligatorietat de seguir autoritzant la tortura pública dels toros a les places.

Que la Iniciativa Legislativa Popular utilitzada va ser un mecanisme de democràcia participativa on centenars de milers de persones es van organitzar i mobilitzar cívicament, en un exemple d’exercici democràtic rigorós, transparent, obert i amb totes les garanties per al debat i la llibertat d’expressió, i que es tracta de la primera vegada a la història que es deroga una llei aprovada mitjançant aquest recurs sense les garanties abans esmentades.

Que és impossible creure que aquesta sentència respongui a patrons merament jurídics sinó que es tracta d’una decisió política, i que els precedents i la història ens acompanyen. Recordem que el Partit Popular, liderat per Mariano Rajoy, ha dut en el seu programa electoral la defensa a ultrança de la tauromàquia, aprovant durant el seu mandat una llei que ha definit la tauromàquia com a “patrimoni històric i cultural comú de tots els espanyols” amb l’única finalitat d’intentar anul·lar la llei catalana. Recordem que el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, va ser notícia per la seva afiliació i militància al Partit Popular, malgrat que encara i escandalosament segueixi en funcions. Recordem que en els darrers anys diversos magistrats han estat fotografiats en places de toros gaudint de la tortura cruel i sagnant dels animals. Recordem que el Partit Popular acumula centenars de casos de corrupció que, fins i tot, afecten al propi partit i que vinculen el nom de diversos dels seus presidents i càrrecs de l’estat espanyol. Recordem que en els darrers anys també s’han destapat casos de corrupció en el món taurí, des de l’evasió d’impostos fins a la gestió irregular de corrides “benèfiques” associades a nens discapacitats, entre molts altres.

Si bé a Catalunya es va obrir una escletxa de distanciament social envers la tauromàquia, aquesta tendència se ha seguit a tot l’Estat espanyol, on actualment la societat considera les corrides de toros una terrible forma de maltractament animal, i l’ONU, des de 2013, considera aquesta activitat vulneradora dels drets humans.

Creiem fermament que rere aquesta decisió disfressada d’ “atribucions competencials” hi ha una conspiració que solament pot explicar-se pel moment polític que està vivint l’Estat espanyol. Neguem rotundament que aquesta sentència respongui als interessos que diu respondre.

Que denunciarem jurídicament i moralment aquests abusos davant l’opinió pública internacional. La Plataforma Prou comença des d’avui una feina de relat internacional sobre la vulneració dels drets democràtics que ha patit la nostra societat civil organitzada i mobilitzada, a la vegada que realitzarà denúncies en tribunals especialitzats en la persecució d’atemptats contra els drets polítics. Aquests drets han estat clarament vulnerats com a conseqüència de l’entramat de relacions entre poders i interessos personals en la matèria per part de qui els apliquen. Ens espera llarga feina a tot Europa i en les institucions jurídiques internacionals.

De la mateixa manera, la Plataforma PROU també anuncia un ventall d’accions internes a Catalunya, amb el Govern i el Parlament, per aconseguir que l’opressió legislativa d’aquesta sentència no acabi tenint efectes pràctics i no tornin a realitzar-se corrides de toros.

Així mateix, aquesta Plataforma s’enorgulleix de compartir escena amb altres lleis que han estat derogades per aquest mateix tribunal, com aquella que apostava per la igualtat de gènere, la llei que garantia que una família no pot quedar-se sense llar, la voluntat d’acollir refugiats a Catalunya, la llei de participació i consultes, la llei d’emergència energètica, totes elles propenses a millorar la qualitat de la democràcia, la justícia i la igualtat.

Per tot això, demanem:

  • A la comunitat internacional, que ens acompanyi.
  • Al Parlament de Catalunya, una nova llei adaptada a la sentència però que a efectes pràctics no permeti el retorn de les corrides de toros.
  • Al Govern de Catalunya, que realitzi tot allò que estigui al seu abast per evitar qualsevol tipus d’activitat prohibida pel nostre Parlament.
  • Al Govern de la ciutat de Barcelona, que mantingui ferma la seva postura i no permeti que aquesta plaça de toros torni a ser utilitzada per a espectacles taurins.
  • I molt especialment, a la societat de Catalunya, que mantingui el seu suport ferm a la causa de la protecció animal, un fet que aporta orgull, dignitat i un important reconeixement internacional a aquest poble excepcional.

Plataforma PROU!