Category Archives: Actualitat

Comunicat 20 d’Octubre de 2016

Des de la Plataforma PROU, impulsora de la Iniciativa Legislativa Popular que va desembocar en la llei aprovada pel Parlament de Catalunya en 2010 i que va abolir les corrides de toros a Catalunya, comuniquem:

Que el dia d’avui, sis anys després d’haver aconseguit un avenç tan important a favor de la protecció animal i la no violència a Catalunya, en el sentit del foment de la cultura de pau, el Tribunal Constitucional espanyol decideix que aquesta llei és inconstitucional i ha de quedar sense efecte al·legant motius competencials dèbils i infundats tendents a desposseir competències a les autonomies, i ens imposa així en un vergonyós retorn al passat, l’obligatorietat de seguir autoritzant la tortura pública dels toros a les places.

Que la Iniciativa Legislativa Popular utilitzada va ser un mecanisme de democràcia participativa on centenars de milers de persones es van organitzar i mobilitzar cívicament, en un exemple d’exercici democràtic rigorós, transparent, obert i amb totes les garanties per al debat i la llibertat d’expressió, i que es tracta de la primera vegada a la història que es deroga una llei aprovada mitjançant aquest recurs sense les garanties abans esmentades.

Que és impossible creure que aquesta sentència respongui a patrons merament jurídics sinó que es tracta d’una decisió política, i que els precedents i la història ens acompanyen. Recordem que el Partit Popular, liderat per Mariano Rajoy, ha dut en el seu programa electoral la defensa a ultrança de la tauromàquia, aprovant durant el seu mandat una llei que ha definit la tauromàquia com a “patrimoni històric i cultural comú de tots els espanyols” amb l’única finalitat d’intentar anul·lar la llei catalana. Recordem que el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, va ser notícia per la seva afiliació i militància al Partit Popular, malgrat que encara i escandalosament segueixi en funcions. Recordem que en els darrers anys diversos magistrats han estat fotografiats en places de toros gaudint de la tortura cruel i sagnant dels animals. Recordem que el Partit Popular acumula centenars de casos de corrupció que, fins i tot, afecten al propi partit i que vinculen el nom de diversos dels seus presidents i càrrecs de l’estat espanyol. Recordem que en els darrers anys també s’han destapat casos de corrupció en el món taurí, des de l’evasió d’impostos fins a la gestió irregular de corrides “benèfiques” associades a nens discapacitats, entre molts altres.

Si bé a Catalunya es va obrir una escletxa de distanciament social envers la tauromàquia, aquesta tendència se ha seguit a tot l’Estat espanyol, on actualment la societat considera les corrides de toros una terrible forma de maltractament animal, i l’ONU, des de 2013, considera aquesta activitat vulneradora dels drets humans.

Creiem fermament que rere aquesta decisió disfressada d’ “atribucions competencials” hi ha una conspiració que solament pot explicar-se pel moment polític que està vivint l’Estat espanyol. Neguem rotundament que aquesta sentència respongui als interessos que diu respondre.

Que denunciarem jurídicament i moralment aquests abusos davant l’opinió pública internacional. La Plataforma Prou comença des d’avui una feina de relat internacional sobre la vulneració dels drets democràtics que ha patit la nostra societat civil organitzada i mobilitzada, a la vegada que realitzarà denúncies en tribunals especialitzats en la persecució d’atemptats contra els drets polítics. Aquests drets han estat clarament vulnerats com a conseqüència de l’entramat de relacions entre poders i interessos personals en la matèria per part de qui els apliquen. Ens espera llarga feina a tot Europa i en les institucions jurídiques internacionals.

De la mateixa manera, la Plataforma PROU també anuncia un ventall d’accions internes a Catalunya, amb el Govern i el Parlament, per aconseguir que l’opressió legislativa d’aquesta sentència no acabi tenint efectes pràctics i no tornin a realitzar-se corrides de toros.

Així mateix, aquesta Plataforma s’enorgulleix de compartir escena amb altres lleis que han estat derogades per aquest mateix tribunal, com aquella que apostava per la igualtat de gènere, la llei que garantia que una família no pot quedar-se sense llar, la voluntat d’acollir refugiats a Catalunya, la llei de participació i consultes, la llei d’emergència energètica, totes elles propenses a millorar la qualitat de la democràcia, la justícia i la igualtat.

Per tot això, demanem:

  • A la comunitat internacional, que ens acompanyi.
  • Al Parlament de Catalunya, una nova llei adaptada a la sentència però que a efectes pràctics no permeti el retorn de les corrides de toros.
  • Al Govern de Catalunya, que realitzi tot allò que estigui al seu abast per evitar qualsevol tipus d’activitat prohibida pel nostre Parlament.
  • Al Govern de la ciutat de Barcelona, que mantingui ferma la seva postura i no permeti que aquesta plaça de toros torni a ser utilitzada per a espectacles taurins.
  • I molt especialment, a la societat de Catalunya, que mantingui el seu suport ferm a la causa de la protecció animal, un fet que aporta orgull, dignitat i un important reconeixement internacional a aquest poble excepcional.

Plataforma PROU!

 

Comunicat de Plataforma Prou

logo_prou_2La Plataforma PROU rep de forma positiva la notícia sobre la decisió presa pel grup parlamentari de Convergència i Unió de retirar una esmena presentada a la Llei d’acompanyament als pressupostos, contra la Llei 28/2010, de 3 d’agost, aprovada mitjançant Iniciativa Legislativa Popular.

Més enllà del debat de fons, sobre el sofriment dels animals i la conveniència per a la imatge de Catalunya de tornar enrere amb aquesta mesura, la Plataforma PROU va posar un especial èmfasi en el mètode utilitzat en la tramitació a través d’un mecanisme parlamentari ombrívol i sense cap tipus de debat públic com és una Llei d’acompanyament, que representa l’extrem oposat al mètode de participació ciutadana per la qual va ser aprovada la llei que es pretenia modificar.

Aquest fet va ser criticat, entre altres entitats, per l’Il·lustre Col·legi Oficial d’Advocats de Barcelona ja que, d’aprovar-se aquesta esmena mitjançant aquest mètode, s’hagués incorregut en una vulneració dels drets constitucionals, polítics i de participació a fer ús d’un mecanisme encriptat i urgent per derogar una llei aprovada mitjançant un recurs de democràcia participativa.

De la mateixa manera, la Plataforma PROU vol manifestar que les intencions del grup Convergent s’orientaven a regular una activitat, i no pas a derogar una llei de la qual ens sentim orgullosos en la societat catalana. En aquest sentit, la Plataforma PROU proposa que des del Parlament s’ajudi a les ramaderies afectades a Alfara de Carles sol·licitant al Govern una ampliació del termini per demanar compensacions econòmiques als afectats conforme la Llei 28/2010, però sota cap punt de vista tornant enrere en la pròpia Llei o promovent que aquesta sigui vulnerada.

A la vegada, la Plataforma lamenta que el PSC continuï obcecat en aprovar l’esmena de modificació inclús sabent de la imperdonable vulneració de drets en la què s’incorreria.

Arran d’aquesta experiència, la Plataforma PROU creu necessària una reforma legal per evitar que en el futur una llei aprovada mitjançant recursos de democràcia participativa pugui ser derogada mitjançant tramitacions tals com les lleis d’acompanyament. D’aquesta manera es milloraria la salut democràtica i participativa de Catalunya, i s’augmentarien les garanties de respecte als processos participatius.

La plataforma antitaurina PROU es mobilitza de nou!

La plataforma antitaurina PROU s’ha tornat a reunir en assemblea extraordinària per iniciar la seva mobilització davant les intencions del Parlament de regular les corrides de toros sense sang (“tientas”)
– L’assemblea ha acordat reunir-se amb els grups polítics perquè coneguin els enganys del lobby ramader

El passat dissabte 21 de juny, la Plataforma PROU es va tornar a reunir en assemblea extraordinària i urgent a Ecocentre de Barcelona, amb la presència de representants de més de 40 organitzacions animalistes de l’àmbit català.

L’objectiu de la trobada ha estat planificar la mobilització de la Plataforma com a reacció per l’aprovació de la comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya d’una proposta que sol·licita al Govern la regulació de les “corrides” de toros sense sang (“tientas”), presentada per PP, PSC i Cs, i recolzada per CiU, ERC, PSC, PP i Cs, amb l’abstenció d’ICV i l’absència de les CUP.

Aquest tipus de “corrides” es van començar a celebrar il·legalment a les Terres de l’Ebre com a espectacles per a turistes després de l’entrada en vigor de la Llei 28/2010, de 3 d’agost, que va prohibir les curses de braus a Catalunya, “així com els espectacles taurins de qualsevol modalitat que tinguin lloc dins o fora de les places de toros”. Per aquest motiu, aquestes exhibicions van ser suspeses per ordre judicial el 12 de setembre com a mesura cautelar per incomplir la llei de protecció animal, encara que el procediment judicial estigui seguint el seu curs.

Passos de PROU
PROU s’ha tornat a mobilitzar quatre anys després de la seva última assemblea, en la què la Plataforma va aconseguir els acords necessaris per a gestar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va impulsar i assolir l’abolició de les “corrides” de toros a Catalunya.

La Plataforma, que es va dissoldre després d’aconseguir el seu objectiu el 28 de juliol de 2010, ha mantingut un comitè de vigilància per tal de controlar la correcta aplicació de la norma, i a la vegada evitar que guanyin els intents de recuperar les “corrides” al territori català.

Aquest comitè va fer una crida urgent fa unes setmanes per convocar una assemblea, després de conèixer les intencions del Parlament respecte a la regulació de les “corrides” sense sang, un debat que des de la Plataforma es considera totalment tancat i assumit per la societat catalana. Per aquest motiu, des de PROU no s’entén que grups polítics com CiU, ERC o PSC votin a favor d’aquesta regulació, reobrint el debat de forma innecessària i provocadora.

Com a resultat de la trobada del passat dissabte, la Plataforma està preparant l’argumentació formal que detalla per què la mesura sol·licitada pel Parlament no hauria de ser aprovada, tenint en compte també les raons jurídiques que impedirien que la regulació d’aquest tipus de “corrides” de toros fos aplicada, inclús després d’una imprudent aprovació parlamentària.

En segon lloc, l’assemblea va acordar reunir-se amb els grups polítics perquè coneguin els enganys del lobby ramader en aquest procés, ja que presenten les “tientas” com una activitat pròpia de les ramaderies per valorar la “bravura” dels toros, quan en realitat són “corrides” realitzades per toreros professionals davant d’un públic que prèviament ha pagat per presenciar aquest espectacle. A més, en aquestes activitats s’utilitzen elements propis d’una cursa de braus, com ‘capeas’ i banderilles de Fusta.

Al llarg de les properes setmanes PROU informarà sobre el resultat de les reunions mantingudes amb els diferents grups. Mentre, la Plataforma segueix treballant per impedir que es doni ni un pas enrere en l’abolició de la tauromàquia.

PROU convoca a la societat catalana: Cap pas enrere en l’abolició!

La plataforma antitaurina PROU es mobilitza per tal d’impedir que el Govern legalitzi la tornada de les “corrides” de toros a Catalunya

Aquest dimecres 4 de juny, la comissió d’Agricultura del Parlament ha aprovat sol·licitar al Govern la regulació de les “corrides” de toros sense sang, celebrades per alguns ramaders de les Terres de l’Ebre com a espectacles per a turistes, i conegudes com a ‘tientas’. La proposta presentada pel PP ha estat recolzada per CiU, ERC, PSC, PP i C’s, amb l’abstenció d’ICV i l’absència de les CUP.

Precisament, aquestes exhibicions a les Terres de l’Ebre van ser suspeses per ordre judicial el 12 de setembre com a mesura cautelar per incomplir la llei de protecció animal, encara que el procediment judicial estigui seguint el seu curs.

Com a reacció a la decisió del Parlament, la plataforma antitaurina PROU ja ha iniciat accions per tal d’impedir que es regulin aquests espectacles que són il·legals des de l’1 de gener de 2012, quan va entrar en vigor la Llei 28/2010, de 3 d’agost, que va prohibir les curses de braus a Catalunya, “així com els espectacles taurins de qualsevol modalitat que tinguin lloc dins o fora de les places de toros”.

Mobilització de PROU
Des de la Plataforma, lloc on es va gestar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va impulsar aquesta llei amb més de 180.000 signatures, s’ha convocat a totes les forces abolicionistes del territori català a una assemblea popular, oberta i participativa que se celebrarà el 21 de juny a Barcelona. L’objectiu de la trobada serà la mobilització de la societat catalana per tal d’impedir que els/les parlamentaris/es atemptin contra la dignitat de Catalunya, un territori orgullós de ser reconegut internacionalment com a pioner en la protecció dels animals gràcies a la històrica abolició de les “corrides” de toros.

Un cop aconseguit aquest salt evolutiu, PROU apel·la a la coherència del Govern recordant-li que l’abolició va ser aprovada el 28 de juliol de 2010 per majoria absoluta pel mateix Parlament, amb 68 vots a favor (entre ells , 32 de CiU i 3 del PSC, a més dels d’ICV i ERC ), 55 en contra (de PP i C’s, a més de 7 de CiU i 31 del PSC ) i 9 abstencions.

Leonardo Anselmi, un dels portaveus de PROU, assegura que “per molt que el Parlament demani al Govern regular aquests espectacles , això no es pot fer de cap manera: el Govern no pot vulnerar la Llei. Tot i així, per prudència i prevenció, començarem algunes mobilitzacions i reunions amb el moviment i en comunicarem la situació a totes les institucions, persones i sectors que ens varen recolzar. D’altra banda, aquesta activitat no li és pròpia a l’activitat ramadera, i si ho fos, donat el maltractament que s’infligeix al toro, estaria prohibida per d’avant mà per la mateixa llei”.

Anna Mulà, advocada especialitzada en dret animal, aclareix que “l’única manera de legalitzar aquestes activitats, autèntiques curses de braus sense sang prohibides per llei, és modificar una altra vegada l’article 6 de la Llei de protecció dels animals per suprimir-ne aquesta prohibició”.

A més a més i, des de PROU, es denuncia que la proposta aprovada pel Parlament amaga la veritable naturalesa d’aquestes “corrides” de toros, ja que les presenten com una activitat pròpia de les ramaderies per valorar la “bravura” dels toros, quan en realitat són “corrides” realitzades per toreros professionals davant d’un públic que prèviament ha pagat per presenciar aquest espectacle: “Tant els ramaders com els impulsors de la mesura al Parlament menteixen perquè en aquestes activitats s’usen elements propis d’una cursa de braus, com ‘capeas’ i banderilles de fusta, i fins i tot es simula la mort del toro amb una espasa”, explica Anna Carbonell, coordinadora de la Plataforma.

Pels animals, per la societat i per la dignitat catalana, la plataforma desplegarà tots els mecanismes jurídics, legals i socials per impedir que no es doni ni un pas enrere en l’abolició de la tauromàquia, ni en l’evolució cap al respecte amb la resta d’animals a Catalunya.

Plataforma Prou convoca: ASSEMBLEA URGENT

El proper dissabte 21 de juny es realitzarà una assemblea a Barcelona per tal de tractar un tema molt preocupant com n’és el retorn de les corrides de toros a Catalunya per decisió parlamentària.

Convoquem a totes les forces polítiques i socials abolicionistes del Principat a participar d’una assemblea popular a l’EcoCentre de Barcelona (c/ Mallorca, 330) el dissabte 21 de juny a les 15.55h, (es prega la màxima puntualitat donat que a les 18h hi ha un altra acte programat) amb l’objectiu de decidir de forma oberta i participativa quins seran els passos a seguir per evitar que els/les parlamentaris/es facin avergonyir el poble català que es va sentir orgullós el dia que finalment es van abolir les corrides de toros, un fet sens dubte històric i que va donar la volta al món.

Pels animals, per la societat i per la dignitat catalana, la plataforma PROU et convoca!

Plataforma PROU: Expliquem el que li costa entendre al Conseller de Cultura, Sr. Mascarell

Expliquem el que li costa entendre al Conseller de Cultura, Sr. Mascarell

Segons publica El Periódico en la seva edició del dijous 1 d’agost de 2013, en una notícia titulada ““A Mascarell le ‘cuesta entender’ el veto a los toros en un rodaje”, aquestes han estat les declaracions textuals del Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferrán Mascarell, arran del vet a gravar escenes amb toros veritables en l’ex plaça de toros Monumental de Barcelona per part de la productora que està rodant en aquesta ciutat el llargmetratge Gunman.

http://www.elperiodico.com/es/noticias/ocio-y-cultura/mascarell-cuesta-entender-veto-taurino-2548109

Des de Plataforma PROU no cessem de sorprendre’ns per les últimes declaracions de diferents membres del Govern (des del Conseller Pelegrí, passant pel Conseller Santi Vila i, ara, el Conseller Mascarell). Però en el nostre afany de defensar no només l’abolició de les curses de toros a Catalunya aconseguida després de la presentació de la nostra Iniciativa Legislativa Popular, sinó també la integritat d’una institució democràtica com l’és el Parlament de Catalunya i les decisions preses de forma democràtica en plens, volem explicar-li al Conseller Mascarell en què consisteix allò que, segons les seves paraules textuals, “li costa entendre”.

El text aprovat el 28 de juliol de 2010 arran de la Iniciativa Legislativa Popular duta a terme de forma exemplar gràcies a la democràcia participativa amb la qual comptem a Catalunya, no és una altra cosa que el reflex de la cultura amb la qual catalans i catalanes ens sentim representats: la cultura del respecte als drets dels animals. Aquesta decisió, a més, va posar a Catalunya en les primeres planes de nombrosos mitjans internacionals, que van subratllar (a diferència de la premsa espanyola) el gran avanç evolutiu d’una societat que rebutja el maltractament cap als animals, maltractament que en les curses de toros arriba a una de les seves màximes expressions en el que a espectacles públics es refereix.

Barcelona, que va aprovar en 2004 una moció declarant-se Ciutat Antitaurina, ha fet efectiva aquesta declaració i ha trobat el 28 de juliol de 2010, per fi, la llei catalana que reflectís aquest sentir dels seus ciutadans.

És evident que Barcelona és una ciutat atractiva per molts motius per a molts productors de diferents països que desembarquen aquí per dur a terme els seus rodatges; aquestes pel·lícules es converteixen així en un aparador de la nostra ciutat cap al món, i és desitjable que es vegin reflectides en elles els nostres paisatges, la nostra idiosincràsia i, evidentment, trets de la nostra cultura. Les corregudes de toros ja no formen part de la realitat catalana, i això ha estat per voluntat popular.

Barcelona no pot ni ha de convertir-se en un plató de filmació vacu de contingut: per alguna cosa la ciutat és la triada per tantes produccions, és aquesta essència de la ciutat la que no s’ha de embastardir per ordre d’un guió redactat per algú que s’ha guiat més per tòpics que per realitats. Seria desitjable que qui o els qui duen a terme la tasca de guionistes per a la pel·lícula que ens ocupa, Gunman, –com ens consta que sí ho fa la gran majoria de col·legues de professió- haguessin investigat una mica més sobre la ciutat i la seva cultura.

Es per tot això Conseller Mascarell, que des de la Plataforma PROU considerem un gran encert que l’Ajuntament de Barcelona impedís gravar aquestes imatges, que a més ho impedeix la seva Ordenança, encara que lamentablement, sí es gravaran en altres ciutats de fora de Catalunya (de fet, l’escena de la corrida de toros que segons el guió de la pel·lícula té lloc a Barcelona, va ser presa durant la Fira de San Isidro a Madrid) i a l’hora del muntatge s’afegiran escenes que no tenen res a veure amb la realitat catalana, alguna cosa que sens dubte el guionista –ens repetim- va incloure guiat pel tòpic però que mostrarà una ciutat que en realitat, no existeix.

PROU recollirà signatures per a #PANyTOROS

Essent els seus interessos els mateixos que els de la Plataforma Prou, anunciem el nostre total recolzament a la Iniciativa Legislativa Popular Antitaurina ILP . 2014 PANyTOROS.es.

Perquè no podem si no compartir la seva indignació pels favors econòmics del Gobern al ja enriquit lobby taurí.

Per això, subscrivim les seves paraules, que son aquestes:

· No acceptem la declaració d’interès cultural i el seu implícit augment dels recursos econòmics públics i assignacions pressupostàries destinades a subvencions. Demanarem la finalitat d’aquestes subvencions, dels mecanismes de foment i suport i dels serveis públics destinats a la tauromàquia.

No acceptem la invasió de competències per part del Govern en matèria de protecció animal, cultura i espectacles de les comunitats autònomes. Demanarem que es retorni a les autonomies tota competència que es retregui derivada de l’aprovació de la ILP.

· No acceptem la implantació de continguts escolars tendents a atrofiar i a corrompre l’empatia que els nens senten de forma natural pels animals. Demanarem que siguin prohibides les retransmissions de curses de braus en horari infantil, les escoles taurines per a menors de 18 anys i l’entrada i participació de menors de 18 anys a tots els espectacles i activitats de caràcter taurí.

Donat d’alta com a fedatari a www.PANyTOROS.es

Sumat a Facebook amb un M’agrada: www.facebook.com/PANyTOROS.es

Interior dóna la raó a PROU

El Conseller del Departament d’Interior, Ramon Espadaler, competent en matèria d’espectacles públics, ha emès un comunicat mitjançant el qual confirma que les activitats taurines que s’estan duent a terme a Tarragona són il · legals perquè es van incloure en la llei que va prohibir les curses de braus (i altres espectacles taurins) al 2010. No obstant això, el Departament d’Agricultura, al comandament del conseller Josep Maria Pelegrí, competent en matèria de protecció d’animals, no ha corroborat aquest comunicat quan en realitat és aquest qui te la competència per sancionar l’activitat en tractar-se d’una infracció de la normativa sobre protecció d’animals i no d’una activitat inclosa en el Catàleg d’espectacles públics. A més, l’expedient administratiu que va finalitzar amb una resolució que avui es troba impugnada davant el Jutjat es va tramitar i resoldre pel Departament d’Agricultura. Per aquest motiu, cal seguir donant suport a les signatures de change.org en contra de la gestió del Departament d’Agricultura per evitar que tornin les curses de braus a Catalunya.

La Plataforma antitaurina PROU torna a entrar en escena davant l’amenaça del retorn de les curses de braus a Catalunya.

La Plataforma PROU demana allunyar Josep Maria Pelegri dels animals.

* El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, al comandament de Josep Maria Pelegrí, pretén tornar a permetre les curses de braus a Catalunya, avalant espectacles taurins il·lícits organitzats per toreros i ramaders, amb toros portats de Salamanca i altres llocs d’Espanya, activitat que va quedar taxativament prohibida pel Parlament de Catalunya el 28 de juliol de 2010. Els toros podrien tornar a Catalunya, i Catalunya quedaria molt mal parada davant l’opinió pública internacional.
* La plataforma civil que va aconseguir abolir les curses de braus a Catalunya exigeix de forma immediata la dimissió o destitució de Josep Maria Pelegrí, o bé la transferència de les competències en matèria de protecció d’animals a un altre departament de la Generalitat de Catalunya.
* La Plataforma, que havia quedat dissolta després de la victòria de 2010, torna a re-convocar a totes les seves forces socials per “lluitar contra l’amenaça interna”.
* Preparen un extens informe sobre allò que consideren “la pitjor gestió ambiental i de protecció animals de la història de Catalunya”. Compten amb el suport institucional de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, de diverses organitzacions ecologistes, el propi moviment animalista, i inclús de sectors crítics amb la gestió del conseller dintre de la pròpia coalició nacionalista.
* Començaran accions socials, polítiques, però sobretot jurídiques.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, al comandament de Josep Maria Pelegrí, pretén tornar a permetre les curses de braus a Catalunya, fent cas omís de la decisió presa pel Parlament de Catalunya el 28 de juliol de 2010, després d’una Iniciativa Legislativa Popular.

El dijous dia 25 d’abril, la Plataforma PROU interposarà recurs contenciós administratiu contra la Resolució del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de 20/2/2013, mitjançant la qual “Es desestima el recurs d’alçada contra la resolució de 10/12/2012 del director dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre, per la qual es va acordar no incoar expedient sancionador i ordenar l’arxiu de les actuacions realitzades en relació amb la denúncia presentada per la celebració d’espectacles taurins, amb toros de lídia, en una finca de Tarragona al terme municipal d’Alfara de Carles”.

Els espectacles taurins consisteixen en torejar els toros de lídia per permetre decidir el destí de l’animal (bé la plaça de toros o bé a l’escorxador) en un espectacle públic destinat a turistes. És el que s’anomena “la tienta” i es una activitat implícita a les curses de braus. Aquesta activitat prohibida, que té una durada de 20-25 minuts per toro, consisteix en comprovar “la bravura” de l’animal mitjançant la utilització de “capa i muleta”. Durant aquests minuts també s’utilitzen banderilles de fusta, que s’han dissenyat expressament, que es deixen caure sobre l’animal i es realitzant acrobàcies; tot això, dut a terme públicament per toreros professionals  i en una plaça de toros. Aquests espectacles taurins il·legals, que van dirigits a turistes majoritàriament russos, es realitzen des del juliol de 2012 de forma ininterrompuda i tenen vocació de seguiment mentre no siguin clausurades per un jutge, atès que el Govern es nega a fer-ho. Així s’ha pronunciat el Departament d’Agricultura, així com el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, garantint la seva continuació per la font d’ingressos que suposen pel territori.

Es tracta d’un espectacle taurí clandestí (sense autorització ni presència d’ambulància ni de servei mèdic ni d’assistència de veterinari -segons acta dels mossos d’esquadra-), però amb el vistiplau del Departament d’Agricultura, promogut i realitzat pels ramaders i toreros, en un intent de mantenir el negoci taurí a Catalunya d’unes quantes persones, burlant-se de les institucions democràtiques de Catalunya que van prohibir les corrides de toros “convencionals” i qualsevol modalitat d’espectacle taurí mitjançant la Llei 28/2010, de 3 d’agost, que va entrar en vigor l’ 1/1/2012.

Declaracions:

“Tindrem que guanyar als jutjats allò que ja hem guanyat al Parlament”, Anna Mulà, advocada de Plataforma PROU.

“Aquesta decisió no s’ajusta ni al dret ni a l’ètica, i no hi haurà cap pas enrere en cap dels dos sentits”, Magda Oranic, Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, membre de la Plataforma PROU.

“Hem llançat una petició online a Change-org contra el conseller Pelegrí demanant una ordre d’allunyament polític dels animals”, afirma Leonardo Anselmi, portaveu i enllaç polític de la Plataforma, i conclou que “donat el prestigi internacional que amb justícia hem guanyat el poble català quant al tracte als animals, el conseller Pelegrí no solament és dolent pels animals, també ho és per Catalunya”.

> SIGNA AQUÍ per la DESTITUCIÓ de Josep Maria Pelegrí: Evitem que tornin les corrides de toros a Catalunya

Majoria absoluta a favor de l’abolició

Sortosament, avui ha estat el dia que esperàvem, el dia en què s’ha abolit definitivament i per majoria absoluta, el patiment d’animals a les places de braus catalanes. Però el fet que avui, l’àmplia majoria dels parlamentaris catalans hagin votat a favor de l’abolició de les curses de braus, no ha de ser considerat únicament un èxit del moviment animalista, sinó una mostra de la salut democràtica de la societat catalana. Aquesta iniciativa ha seguit un procés democràtic net, argumentat, constructiu, perquè, a més del seu resultat efectiu, aquesta campanya ha possibilitat elevar internacionalment el debat sobre el patiment dels animals a l’esfera pública, política i mediàtica, i ha generat un precedent que esperem que sigui imitat per altres parlaments democràtics de tots aquells territoris on encara es permetin les cruels curses de braus. Per això, aquest és un dia de satisfacció i alegria, però no de celebració completa, perquè encara ens resta molta feina per fer: l’abolició de les curses de braus acaba de començar.

Més enllà d’aquest vot de la nostra classe política, reflex fidel de l’opinió de la majoria social del país, considerem que existeixen molts altres elements positius que s’extrauen de la posada en marxa d’aquesta campanya. És positiu que s’hagi assolit que el moviment animalista català treballi unit i de forma eficient per a una causa comuna. És positiva la mobilització de més de 1000 persones actives en la campanya de PROU. És positiu haver recollit més de 180.000 adhesions ciutadanes; haver estat més a prop que mai d’aconseguir l’abolició de les curses de braus per motius ètics; també és una satisfacció conservar ara el llegat de l’argument científic, intel·lectual i social que ens han proporcionant els compareixents que s’han apropat per a defensar la idea de l’abolició de les curses de braus com a mostra necessària del progrés moral de la nostra civilització. A més d’aquest material argumental, també s’ha disposat del posicionament de desenes de personalitats del món intel·lectual, acadèmic, empresarial, esportiu, científic, posicionaments tots ells tan necessaris i oportuns, que serviran la croada de l’abolició de les curses de braus en tot el món.

Per tot això, també és necessari donar gràcies: agrair en primer lloc a la societat catalana, el seu suport; a la comunitat internacional, el seu interès en la campanya; als 180.000 signataris de la ILP; als fedataris; a les organitzacions que hi han participat; al Parlament de Catalunya; a les personalitats que han prestat la seva imatge; també al sector de persones, empreses i organitzacions contraris a la postura abolicionista i a tots els contraris a la ILP, per haver mantingut el to i les maneres, i per haver alimentat aquest debat tan necessari, que evidentment continuarà.

L’abolició de les curses de braus puja avui l’últim esglaó de les legitimitats necessàries: legitimitat popular, mercès al posicionament massiu de la societat catalana; legitimitat constitucional i estatutària, gràcies al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries; i ara, legitimitat legislativa i política, posada de manifest en aquesta votació àmpliament favorable.

Les curses de braus han de ser abolides, i així ho demana la societat; no es tracta d’un afany prohibicionista, ni tampoc de vulnerar les llibertats individuals de les persones. És una qüestió de patiment. Esperar no es una opció, atès que mentre no actuem hi ha animals que pateixen innecessàriament. La tauromàquia es troba fortament subvencionada amb diners públics i mentre això continuï esdevenint-se la seva fi inevitable es retardarà durant dècades, i justament això és el que cal evitar.

Perquè el poble català així ho ha volgut, avui s’acaba amb cinc segles de crueltat; avui posem punt i final a una història que donarà pas al començament d’una altra, en la qual les raons ètiques són i seran criteri de replantejament de les pròpies tradicions. Celebrem que hem estat capaços de prohibir per llei causar dany a uns éssers vius que ni tan sols podran agrair-nos-ho.