La comunitat Balear declara el seu primer municipi abolicionista. Ja en són 81!

corrida_torosEl dilluns dia 20, la llista de municipis contraris a les corrides de toros va assolir la xifra 81, i d’una manera especial, Costitx, municipi de Mallorca, va obrir les portes a les Illes balears en aquesta llista. La majoria dels municipis (69 d’aquests) estan a Catalunya, però poc a poc altres comunitats han començat a sumar la seva veu, demostrant el que sempre han dit les enquestes, que les corrides de toros són rebutjades per un amplíssim sector de la població arreu d’Espanya.

Després de que el passat dilluns l’Ajuntament aprovés, amb els vots dels tres regidors de Costitx pel Canvi i l’abstenció de dos dels tres regidors d’UM una moció elaborada pel colectiu Gent Activa, que va comptar amb el rebuig de l’únic regidor del PP i del tercer representant d’UM, el municipi va esdevenir contrari a la tauromàquia.

En declaracions a Europa Press, la regidora de Costitx pel Canvi, Carme Ferragut, va explicar que va fer seva una iniciativa plantejada pel col·lectiu de Mallorca ‘Gent Activa’, al que pertany, en la que es sol·licita que tots els municipis de les illes es declarin ‘antitaurins’, tal com ho han fet altres localitats, entre les que destaca Barcelona.

Així, va indicar que el passat dilluns va presentar aquesta iniciativa en forma de moció en el Consistori governat per Toni Salas (UM) en coalició amb Costitx pel Canvi. En aquest sentit, va destacar que gràcies a que Salas va donar llibertat als regidors d’UM en aquesta institució per a que votéssin el que consideren convenient sense sodmetre’s a la disciplina de vot del partit, es va poder aprovar la moció amb la que aquesta localitat mallorquina s’ha declarat ‘antitaurina’.

Ferragut va assenyalar que amb aquesta declaració “simbòlica”, el poble de Costitx manifesta que “no se sent identificat amb la tradició dels toros”, encara que no s’hi celebra cap tipus d’espectacle d’aquest tipus en el municipi, en mancar-li una plaça de toros. Per altra banda, va revelar que la plataforma ‘Gent Activa’ preten traslladar aquesta iniciativa a la resta de localitats de les illes, començant per aquells governats per candidatures independents.

La regidora de Costitx pel Canvi va recalcar que les corrides de toros suposen una pràctica “bàrbara i desfassada”, degut al “maltracte injustificat” al que se sodmet als animals. “No és necessari maltractar a un animal per un espectacle i una festa”, va remarcar.

LA “FALTA DE VALENTÍA” DE PALMA

Per altra banda, va considerar que “falta valentia” a Palma per a que l’Ajuntament també declari aquesta ciutat ‘antitaurina’. D’aquesta manera, es va referir al fet que Cort aplacés a passat el 18 de juny declarar Palma ‘ciutat antitaurina’ per una falta d’acord en l’equip de govern municipal, després que el PSIB i UM no aceptéssin que el Bloc presentés, durant el Ple de l’Estat de la Ciutat, una proposta de resolució, què sol·licitava que l’Ajuntament es posicionés en contra de les corrides de toros.

No obstant, el tinent d’alcalde de Benestar Social i portaveu del Bloc en el Consistori, Eberhard Grosske, va augurar que aquesta proposta “s’anirà fent en camí”, degut a que, segons es va acordar, “la societat avança” i per això va considerar, que amb el temps els ciutadans exigiran a l’Ajuntament que rebutgi les curses de braus.

Així, després del citat debat de l’Estat de la Ciutat, Grosske va recordar que existeixen normatives autonòmiques i estatals, que estableixen que “no es pot maltractar ni torturar als animals”, si be va criticar que la Llei estatal té una trampa en permetre tots aquells espectacles tradicionals en els que participen animals, sempre i quan portin molts anys celebrant-se.

A més, va afegir que hi ha un “element fonamental” que apunta a que en un futur pròxim, Palma es declararà antitaurina, tal i com han fet altres municipis de l’Estat, referint-se así al hecho de que “en todas las encuestas de opinión, la denominada fiesta de los toros tiene un apoyo cada vez más minoritario, frente a aquellos ciudadanos que la defienden al identificarla con un valor cultural y artístico”.