La Humane Society Veterinarian Medical Association (HSVMA), ha lliurat una carta al Parlament de Catalunya

L’associació de veterinaris, Humane Society Veterinarian Medical Association (HSVMA), ha lliurat una carta al Parlament de Catalunya en la qual declaren que una cursa de braus és un esdeveniment brutal en el qual els receptors de dolor del brau són constantment estimulats.

Consternats pel fet que afirmacions que no poden ser escrutades per la comunitat científica puguin influenciar una decisió del Parlament de Catalunya sobre les curses de braus, l’HSVMA, juntament amb diferents autoritats del camp de la veterinària i de l’ètica animal, insten al Parlament de Catalunya a no tenir en compte declaracions que suggereixen que el toro no pateix considerablement durant la cursa de toros.

El Parlament de Catalunya té previst votar sobre una Iniciativa Legislativa Popular per a l’abolició de les curses de braus en aquesta Comunitat Autònoma el dia 28 de juliol. El Dr. Illera, un veterinari de Madrid, ha comparegut davant de la Comissió de Medi ambient del Parlament català en defensa del manteniment de les curses de braus, fent algunes declaracions que podrien suggerir que el toro no pateix durant la cursa.

Citant referències publicades de la literatura científica, l’HSVMA i els experts en comportament animal indiquen que “l’evidència que els bòvids són capaços d’experimentar el dolor i el patiment és aclaparant”.

L’HSVMA adverteix que “l’afirmació que la percepció del dolor pot ser esmorteïda a través d’una selecció artificial és una asserció molt seriosa, que de ser una afirmació falsa portaria indubtablement a un patiment animal substancial”. La carta prossegueix indicant que “el treball del doctor Illera i el seu equip que posa en dubte el dolor en les curses encara no ha aparegut en una publicació internacional respectable” -i que- “El conjunt d’aquest treball de recerca no té el pes ni la profunditat que puguin servir de base a cap tipus de decisió parlamentària sobre les curses de braus”. Entre els experts que signen la carta hi ha els renombrats Dr. Jim Reynolds i Dra. Peggy Larson; el Dr. Reynolds, antic president de l’Association of Bovine Practitioners Animal Welfare Committee, el qual assessora en projectes de bovins en el camp internacional; la Dra. Peggy Larson, que va ser directiva veterinària mèdica al Departament d’Agricultura d’Estats Units i que ha participat en inspeccions de benestar animal, incloent l’ús de braus en espectacles.

La carta conclou afirmant que aquests experts creuen que “els toros destinats a la lídia, així com la resta de bovins, senten dolor i pateixen a la sorra de la plaça”, i que aquesta “opinió es basa en la ciència irrefutable de l’anatomia, la fisiologia i la neurologia que governa els receptors del dolor en la pell i els músculs dels bovins”.

L’HSVMA, així com la resta de destacats veterinaris i professionals del tractament ètic als animals que signen aquesta carta són el 4rt grup de veterinaris i experts que fa una declaració pública en contra de les curses de braus. L’Associació de Veterinaris Abolicionistes de la Tauromàquia (AVAT) d’Espanya, el Col·lectiu de Veterinaris Oposats a la Cursa, de França, i la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València ja han fet declaracions públiques que insten els governs a prohibir les curses de toros per ser aquestes pràctiques inacceptablement cruels.