La plataforma antitaurina PROU es mobilitza de nou!

La plataforma antitaurina PROU s’ha tornat a reunir en assemblea extraordinària per iniciar la seva mobilització davant les intencions del Parlament de regular les corrides de toros sense sang (“tientas”)
– L’assemblea ha acordat reunir-se amb els grups polítics perquè coneguin els enganys del lobby ramader

El passat dissabte 21 de juny, la Plataforma PROU es va tornar a reunir en assemblea extraordinària i urgent a Ecocentre de Barcelona, amb la presència de representants de més de 40 organitzacions animalistes de l’àmbit català.

L’objectiu de la trobada ha estat planificar la mobilització de la Plataforma com a reacció per l’aprovació de la comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya d’una proposta que sol·licita al Govern la regulació de les “corrides” de toros sense sang (“tientas”), presentada per PP, PSC i Cs, i recolzada per CiU, ERC, PSC, PP i Cs, amb l’abstenció d’ICV i l’absència de les CUP.

Aquest tipus de “corrides” es van començar a celebrar il·legalment a les Terres de l’Ebre com a espectacles per a turistes després de l’entrada en vigor de la Llei 28/2010, de 3 d’agost, que va prohibir les curses de braus a Catalunya, “així com els espectacles taurins de qualsevol modalitat que tinguin lloc dins o fora de les places de toros”. Per aquest motiu, aquestes exhibicions van ser suspeses per ordre judicial el 12 de setembre com a mesura cautelar per incomplir la llei de protecció animal, encara que el procediment judicial estigui seguint el seu curs.

Passos de PROU
PROU s’ha tornat a mobilitzar quatre anys després de la seva última assemblea, en la què la Plataforma va aconseguir els acords necessaris per a gestar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va impulsar i assolir l’abolició de les “corrides” de toros a Catalunya.

La Plataforma, que es va dissoldre després d’aconseguir el seu objectiu el 28 de juliol de 2010, ha mantingut un comitè de vigilància per tal de controlar la correcta aplicació de la norma, i a la vegada evitar que guanyin els intents de recuperar les “corrides” al territori català.

Aquest comitè va fer una crida urgent fa unes setmanes per convocar una assemblea, després de conèixer les intencions del Parlament respecte a la regulació de les “corrides” sense sang, un debat que des de la Plataforma es considera totalment tancat i assumit per la societat catalana. Per aquest motiu, des de PROU no s’entén que grups polítics com CiU, ERC o PSC votin a favor d’aquesta regulació, reobrint el debat de forma innecessària i provocadora.

Com a resultat de la trobada del passat dissabte, la Plataforma està preparant l’argumentació formal que detalla per què la mesura sol·licitada pel Parlament no hauria de ser aprovada, tenint en compte també les raons jurídiques que impedirien que la regulació d’aquest tipus de “corrides” de toros fos aplicada, inclús després d’una imprudent aprovació parlamentària.

En segon lloc, l’assemblea va acordar reunir-se amb els grups polítics perquè coneguin els enganys del lobby ramader en aquest procés, ja que presenten les “tientas” com una activitat pròpia de les ramaderies per valorar la “bravura” dels toros, quan en realitat són “corrides” realitzades per toreros professionals davant d’un públic que prèviament ha pagat per presenciar aquest espectacle. A més, en aquestes activitats s’utilitzen elements propis d’una cursa de braus, com ‘capeas’ i banderilles de Fusta.

Al llarg de les properes setmanes PROU informarà sobre el resultat de les reunions mantingudes amb els diferents grups. Mentre, la Plataforma segueix treballant per impedir que es doni ni un pas enrere en l’abolició de la tauromàquia.